ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Καλώς ήρθατε στην σελίδα συμβουλών της Eταιρείας Makis + Nikos!

Εδώ θα μπορούμε να απαντάμε στις ερωτήσεις σας σχετικά με την σωστή επιλογή επίπλων.
Για να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας απλά πατήστε εδώ.
Για να κατεβάσετε το Δωρεάν διακοσμητικό λογισμικό Sweet Home 3D, στα Ελληνικά, πατήστε εδώ.
Για να μας στείλετε την δική σας αρθρογραφία για θέματα Interior Design, την οποία και θα δημοσιεύουμε, με το όνομα σας, πατήστε εδώ.
Στις σελίδες αυτές θα προσπαθήσουμε να δίνουμε συμβουλές και λύσεις, μικρά και μεγάλα μυστικά για πιο όμορφα σπίτια. Άλλωστε αυτό είναι το πάθος μας…

Αρχές του Interior Design

Το σωστό Design δεν χρειάζεται εκπληκτικά ακριβά αντικείμενα. Χρειάζεται όμως τις σωστές συμβουλές. Ας δούμε λοιπόν τις βασικές αρχές του Interior design και ας εμπνευστούμε απ΄αυτό! Είτε δουλεύετε με τα παλιά σας έπιπλα και υφάσματα είτε ξεκινάτε από την αρχή , έχοντας στην διάθεσή σας ένα εντελώς άδειο δωμάτιο, πρέπει πάντα να θυμόσαστε πως ο κύριος καθοδηγητής στις επιλογές σας πρέπει να είναι τα στοιχεία και οι αρχές του Interior Design για να έχετε σίγουρα το σωστό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία του Interior Design είναι ο χώρος, οι γραμμές, οι φόρμες, τα χρώματα και οι υφές.

Οι αρχές του design αφορούν στην σωστή απλά χρησιμοποίηση των στοιχείων αυτών και είναι οι εξής: ισορροπία, έμφαση, ρυθμός, αναλογία και κλίμακα, αρμονία και ενότητα.

Αρχή #1: Ισορροπία
Η οπτική εξισορρόπηση των αντικειμένων μέσα σε ένα δωμάτιο ονομάζεται ισορροπία. Δίνει μια αίσθηση ανάπαυσης και μία αίσθηση ολοκλήρωσης. Ένα καλά ισορροπημένο δωμάτιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση των αντικειμένων ανάλογα με το οπτικό τους βάρος. Τα στοιχεία της γραμμής, της φόρμας, του χρώματος και της υφής προσδιορίζουν το οπτικό βάρος ενός αντικειμένου, το οποίο ουσιαστικά είναι η ποσότητα του χώρου που φαίνεται να καταλαμβάνει το αντικείμενο αυτό. Η ισορροπία επίσης αναφέρεται στο πώς και πού τοποθετείτε τα στοιχεία (γραμμή, φόρμα, χρώμα υφή) μέσα σε ένα δωμάτιο. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, προσπαθήστε να διανέμετε τα στοιχεία αυτά σε όλο το δωμάτιο.
  • Τυπική ισορροπία, είναι αυτή που συχνά αναφέρεται και ως συμμετρική ισορροπία και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα εικόνας καθρέφτη.
  • Άτυπη ισορροπία, είναι αυτή που χρησιμοποιεί διαφορετικά αντικείμενα του ίδιου οπτικού βάρους για τη δημιουργία ισορροπίας στο χώρο. Είναι πιο λεπτή και αυθόρμητη και δίνει μια πιο ζεστή και πιο casual αίσθηση.
Αρχή #2: Έμφαση
Η έμφαση είναι το κεντρικό σημείο του δωματίου. Το σημείο έμφασης θα πρέπει να είναι προφανές καθώς μπαίνετε στο δωμάτιο. Είναι η περιοχή/το σημείο το οποίο προσελκύει το μάτι σας. Όποιο και αν είναι αυτό το σημείο (το κέντρο του ενδιαφέροντος), ένα τζάκι, έργο τέχνης ή μια όμορφη θέα από το παράθυρό σας - πρέπει να είναι επαρκώς τονισμένο, έτσι ώστε όλα τα υπόλοιπα να οδηγούν το μάτι προς το σημείο αυτό. Μπορείτε να δώσετε έμφαση σε ένα φυσικό σημείο εστίασης ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας , μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της γραμμής, της φόρμας, του χρώματος και της υφής.
Αρχή # 3:
Ρυθμός Ο ρυθμός μας παρέχει την πειθαρχία η οποία ελέγχει το μάτι, καθώς αυτό κινείται στο δωμάτιο. Ο ρυθμός βοηθάει το μάτι να μετακινείται εύκολα από το ένα αντικείμενο στο άλλο δημιουργώντας μια αρμονία η οποία λέει στο μάτι ότι όλο το δωμάτιο ανήκει σε ένα ενιαίο σύνολο. Ο ρυθμός δημιουργείται με την επανάληψη της γραμμής, της μορφής(φόρμα), του χρώματος ή της υφής. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μέσω του προοδευτικού ρυθμού. Ο προοδευτικός ρυθμός είναι η σταδιακή αύξηση ή μείωση του μεγέθους, της κατεύθυνσης ή του χρώματος.
Αρχή # 4:
Ποσοστά και Κλίμακα Οι σχέσεις μεγέθους σε ένα δωμάτιο ορίζονται από την αναλογία και την κλίμακα. Η αναλογία αναφέρεται στο πως τα στοιχεία που περιέχονται σε ένα αντικείμενο σχετίζονται με το αντικείμενο στο σύνολό του. Η κλίμακα αναφέρεται στο πως το μέγεθος ενός αντικειμένου σχετίζεται συγκριτικά με το μέγεθος του χώρου στον οποίο βρίσκεται.
Αρχή # 5:
Αρμονία και Ενότητα Ένα καλά σχεδιασμένο δωμάτιο είναι ένα ενιαίο σύνολο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αρχές του Design. Η ενότητα εξασφαλίζει την αίσθηση της τάξης. Υπάρχει μια συνέπεια των μεγεθών και των μορφών, μια αρμονία από χρώμα και σχήμα. Ο απώτερος στόχος της διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο με ενότητα και αρμονία και μια αίσθηση ρυθμού. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία, εξισορροπώντας τα στο δωμάτιο, και στη συνέχεια προσθέτοντας μια μικρή ποικιλία έτσι ώστε το δωμάτιο να έχει τη δική του προσωπικότητα. Η πάρα πολύ ενότητα μπορεί να είναι βαρετή. Η πάρα πολύ ποικιλία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας. Το πάντρεμα των στοιχείων και των αρχών για να πάρετε το σωστό μείγμα είναι το κλειδί σας για το καλό Design.

Η τέχνη της διακόσμησης στο σπίτι
από την web content writing team της 2frogs 16/8/2010

Αν ονειρεύεστε ένα δωμάτιο ενδιαφέρον όσο και όμορφο, τότε κάντε το να λέει κάτι, δώστε του μια σωστή γραμμή και επιμείνετε σε αυτήν. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θέλετε να μοιάζει κάθε δωμάτιο, τι αίσθηση θέλετε να σας αφήνει. Όταν η σκέψη σας θα έχει ολοκληρωθεί βάλτε την εικόνα αυτή καλά στο μυαλό σας, όπως θα έκανε ένας ζωγράφος. Σκεφτείτε όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του χώρου , τις λεπτομέρειες που εξαρτώνται από αυτά, ακόμη και τις πιο μικρές. Αυτή είναι, μακροπρόθεσμα, η πιο γρήγορη και η πιο οικονομική μέθοδος επίπλωσης. Υπάρχει μια διακοσμητική θεωρία που λέει ότι κανένας χώρος δεν πρέπει να δημιουργείται μονομιάς, ότι πρέπει να αναπτύσσεται σταδιακά. Αυτό είναι σωστό, κατά μια έννοια, αλλά είναι μία θεωρία που αναφέρεται στον ερασιτέχνη διακοσμητή. Οι επαγγελματίες διακοσμητές μπορούν και δημιουργούν στο μυαλό τους ολοκληρωμένα δωμάτια μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Μία πολύ ωραία πρόκληση λοιπόν για το ερασιτέχνη διακοσμητή είναι να επιπλώσει και διακοσμήσει τα δωμάτια που τον ενδιαφέρουν με τη δύναμη …του νου! Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι, εάν κάποιος έχει την ικανότητα να το μάθει σωστά. Αρχίστε λοιπόν να συλλέγετε ότι μπορείτε. Όμορφα πράγματα μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε και σε ελάχιστη καμιά φορά τιμή, εδικά αν έχετε μια άποψη για την γραμμή και το χρώμα που θα ακολουθήσετε , ή και για τα δύο. Ακόμη και αν πιστεύετε πως δεν γεννηθήκατε με την αίσθηση του ωραίου, μην απελπίζεστε , μπορείτε πάντα να την αποκτήσετε και μάλιστα γρήγορα αρκεί να ασχοληθείτε . Ένας διακοσμητής μπορεί να σας διακοσμήσει ή να σας διορθώσει ένα δωμάτιο σας ή και όλο το σπίτι, να σας δώσει την σωστή γραμμή που σας ταιριάζει, βάση της εμπειρίας του και των σπουδών του. Τα υπόλοιπα όμως θα τα κάνετε εσείς και έτσι σιγά-σιγά σε μια δυο σαιζόν θα έχετε προσθέσει τον εαυτό σας στο χώρο σας. Θα κοιτάτε ικανοποιημένοι το αποτέλεσμα και θα αναρωτιέστε το γιατί. Λοιπόν η απάντηση είναι πολύ απλή, τελικά πάντα είχατε αισθητική…!, απλά τολμείστε να είστε …εσείς!